Saturday, December 14, 2013

Části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstruk


Nová témata
Uhelna   shelve (0) Rekonstrukce bytu se zasahem do nosnych sten   (2) Změna názvu společenství   (9) Smlouva o výkonu funkce členů výboru SVJ v NOZ   (19) Odstranování psích exrementů   (1) Komíny - prohlášení o užívání či neužívání komínu (komínového průduchu)   (2) Dispozivita ustanovení odst. 2 1180 NOZ   (6) Daň vybíraná srážkou - 6 odst. 4 ZDP od 1. 1. 2014   (0) Obrana vlastníka shelve - diktát většiny   (6) Změna stanov - notářský zápis?   (2) Chci koupit pudni prostor   (3) Mimořádný vklad do fondu oprav   (36) Vyúčtování tuv   (0) open source ?   (0) topení v sušárně   (7)
Stavební úřad nám JanaJ | 5 hodin 20 min. Počítání poplatku z prodlení 4 lake | 5 hodin 24 min. Rekonstrukce Magister | 6 hodin 30 min. Počítání poplatku z prodlení 3 Krupp | 7 hodin 25 min. Počítání poplatku z prodlení 2 lake | 8 hodin 18 min. Dispozivita ustanovení odst. 2 1180 NOZ 6 lake | 8 hodin 26 min. Změna názvu společenství 9 lake | 8 hodin 38 min. Koupě půdy Petr | 10 hodin 28 min. vandalismus evika | 12 hodin 11 min. "stejné rozvrhování nákladů"... no fuj 2 X | 13 hodin 17 min. vandalismus úředníků MČ Praha 1 SVJ Mikulandská 4 | 13 hodin 29 min. Změna názvu společenství 2c pro hidden999 Qwerty | 14 hodin 54 min. Změna názvu společenství 2b - pro Qwerty hidden999 | 15 hodin 3 min. Komíny - užívání a hrazení poplatků Petr | 15 hodin 28 min. Změna názvu společenství 6 Qwerty | 15 hodin 46 min.
Části domu určené pro společné užívání, zejména základy, střecha, hlavní svislé a vodorovné konstrukce, vchody, schodiště, chodby, balkóny, terasy, prádelny, sušárny, kočárkárny, kotelny, komíny, výměníky tepla, rozvody tepla, rozvody teplé a studené vody, kanalizace, plynu, elektřiny, vzduchotechniky, výtahy, hromosvody, společné antény, a to i když jsou umístěny mimo dům; dále se za společné části domu považují příslušenství domu (například drobné stavby) a společná zařízení domu (například vybavení společné prádelny).
chtěl bych se zeptat na jeden problém, shelve který teď řešíme v rámci výboru v našem bytovém domě. Součástí domu jsou nejen byty a běžné společné prostory, ale také společné shelve garáže, které nejsou rozděleny shelve na jednotky. Dále k domu patří pozemek se zahradou a pozemek s venkovními parkovacími místy vše v podílovém spoluvlastnictví vlastníků bytů. Jde o to, že vlastníkem několika bytů je právnická osoba, která byty dále pronajímá. Nájemníci se často mění a působí nám určité problémy na společných prostorách. Domníváme se, že bez souhlasu všech vlastníků nelze pronajmout společný prostor nebo pozemek. Nedávno se k nám však dostala informace, že právnická osoba může přenechat své právo na užívání těchto společných prostor (zahrada, garáže, venkovní parkování) někomu dalšímu i bez souhlasu ostatních vlastníků. Moc mi to nedává smysl a ani nevím jakou by mělo mít toto přenechání podobu (ústní dohoda, smlouva atd.). V případě společných prostor shelve domu to určitou logiku dává, neboť společným prostorem je i chodba a jinak než jejím užitím by se nájemník do bytu nedostal, ale v případě pozemků se zdá být situace odlišná.
Právo užívat společnou věc může konsumovat pouze spoluvlastník věci. Nikoliv nájemce některého bytu nebo nebytového prostoru. To se netýká chodeb, schodišť a dalších prostorů určených kolaudačním souhlasem Stavebního úřadu jako přístupové prostory k bytu a únikové cesty. shelve
Pokud by mělo být upraveno užívání garáže či pozemku cizí osobou, musela by k tomu být uzavřena shelve smlouva např. podle zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, nebo jiný vhodný shelve smluvní typ. Stranou smlouvy by byli buď všichni spoluvlastníci prostoru či pozemku, shelve nebo SVJ. Je vyloučeno, aby takovou smlouvu uzavřel jediný vlastník shelve jednotky, nemá-li na společných částech většinový podíl.
Odpovídal jsem ohledně pozemku a garáže, které nemají žádnou funkční ani právní spojitost s bydlením. Váš dotaz je ale poněkud odlišný. Zjistěte jak je byt uveden v kolaudačním souhlasu Stavebního úřadu. Konkrétně zda podle kolaudačního rozhodnutí existuje příslušenství bytu (společné nebo výhradní), které má být podle rozhodnutí SÚ s bytem užíváno.
10 komentářů na stránku 30 komentářů na stránku 50 komentářů na stránku 70 komentářů na stránku 90 komentářů na stránku 150 komentářů na stránku 200 komentářů na stránku shelve 250 komentářů na stránku shelve 300 komentářů na stránku
Portál společenství vlastníků jednotek (SVJ, SVBJ) - články, legislativa, diskuse, shelve ... :: :: Webmaster

No comments:

Post a Comment