Sunday, December 15, 2013

Třetí krok - Zalití vyhloubených základových pasů betonem V prostoru, kudy bude z domu vycházet odpa


Stavíme dům za milion STAVÍME DŮM - Reality show a Seriály - Před stavbou Základy a hrubá stavba Střechy Okna, dveře, vrata Sanita, voda, odpady Elektroinstalace Topení Zateplení staveb a fasády Podlahy Stavební materiály tamis REKONSTRUKCE Vybavení domácnosti Hobby Zahrada Dobrá rada Vaše bydlení Veletrhy a výstavy Knihy a časopisy Reality JAK SE DĚLÁ... tamis VIDEA VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKY
Minulý díl jsme věnovali zaměření stavby. V dnešním díle se budeme věnovat zhotovení základové desky - opět krok za krokem. Celý postup tamis prací, fotodokumentace. Z hrabání základů máme také zrychlené video. Kalkulace a další rozpočty jsou vypsány u jednotlivých etap. První krok - sejmutí ornice a hloubení základů Vyznačení obvodu vápnem. Sejmutí ornice - jiná lžíce na bagru než pak při hloubení. Ornice se dává na samostatnou hromadu v rohu pozemku mimo staveniště - pak se použije na srovnání pozemku. Výměna lžíce na bagru, následuje hloubení základů dle projektu dle vápnem vyznačených čar. Vyhloubené pasy se hned začišťují lopatou. Doba hloubení 6 hodin, cena 580 Kč/hod. bez DPH Z hloubení pasů pro základy domu Vám přinášíme tamis video.
Druhý krok - příprava zemnící tamis soustavy domu Do základů se samozřejmě musí nainstalovat zemnící soustava. Ta sestává ze zemnícího pásu a po zalití desky betonem bude vyčnívat nad horní hranu. K ní se pak bude moci připojit hromosvod domu. Materál: zemnící pás, hromosvodový drát.
Třetí krok - Zalití vyhloubených základových pasů betonem V prostoru, kudy bude z domu vycházet odpad a další sítě jsme připravili "zátku", která se při pozdější instalaci sítí vyjme a vznikne tamis tak průchodka z vnitřku domu ven (pár stlučených prkýnek do kvádru). Vyhloubené pásy pro základy jsme následně nechali vylít betonem. Použitý tamis beton C 12/15 dle projektu. Využili jsme tzv. mix z betonárky tamis vzdálené 10 km. Každý 1 mix obsahoval max. 6 m 3 betonu. Materiál na zalití základových pasů: 18 m 3 ("kubíků") betonu v ceně cca 36.000,- Kč.
Čtvrtý krok - vystavění tzv. ztraceného bednění Na vybetonované základové pasy jsme vystavěli "šalovací" tvárnice. tamis Protože je pozemek svažitý, tak na horní straně vyšlo po dvou řadách tvárnic zataímco na spodnější straně už to byly řady 4 nad okolní terén. Někdo možná namítne, že je to zbytečný "luxus", ale nebudeme riskovat pozdější možnost zatékaní do domu (např. při přívalových deštích) za cenu úspory řádově deseti tisíc. Vrchní vrstva tvárnic ještě před usazením byla z jedné strany seříznuta - to proto, aby potom vrchní deska byla jednolitá tamis (viz. třetí fotka) tamis Do tvárnic se přidávají dráty, tamis sloužící pro celkové zpevnění. Doba zdění ze šalovacích tvárnic trvala 2dny. Materiál: tvárnice, drát, malta.
Šestý krok - zavážka hlínou vnitřních částí základů Nyní jsme již tedy měli vybetonované pasy a proto jsme vnitřek desky zavezli dříve vyhrabanou hlínou. To vše samozřejmě proto, abychom později ušetřili co nejvíce betonu na vrchní část základové desky. Poté jsme hlínu museli pořádně udusat - provedli jsme to pomocí tzv. "žáby".
Sedmý krok - Odpady + voda + plyn Samozřejmě jsme nemohli před zabetonováním svrchní části základové desky zapomenout na přípravu přívodů vody, plynu, el. energie a na odvod odpadů z domu. Pro elektriku a vodu jsme použili plastové ohebné trubky ("husí krky"), které vyčnívají nad horní hranu desky a kterými později protáhneme hadici s vodou resp. přívodní kabel na el. energii. Plyn nebude procházet základovou deskou, tamis ale bude veden ve stěnách objektu (je to bezpečné řešení - s ohledem na možný únik a pozdější výbuch plynu). Odpady - z kuchyně, koupelny a WC. Při betonování základových pasů jsme si připravili tamis "zátku", kterou ted vyjmeme a prázdný prostor využijeme k vytažení odpadů z domu. Museli jsme tedy z obou stran vykopat jámu tak, abychom se k této průchodce dostali. Pak jsme postupně napojovali plastové trubky a kolena a dle projektu jsme přesně vyměřili jednotlivé vývody v koupelně, kuchyni a na WC. Samotné kopání nám zabralo cca 4 hodiny, skládání trubek pak trvalo hodiny 3. Všechny jednotlivé vývody jsme pak zajistili několika lopatami betonu proti nechtěnému pohybu (8 lopat písku + 2 lopaty tamis cementu + voda). Trubky je vhodné podsypat, obsypat a zasypat pískem a pak hlínou. Nutností bylo samozřejmě zabezpečit potřebný spád. Cena materiál + práce 1.500,- Kč.
Osmý krok - Štěrk + kari sítě Jednou tamis z posledních prací na základové desce je vytvoření horní vrstvy ze štěrku. Nakonec se celá plocha desky pokryje kari sítěmi, které se spojí (můžete je svařit nebo vzájemně prodrátovat). Materiál: ..... štěrku, xxx sítí 3 x 2m
Celková cena za kompletní základovou desku se nakonec vyšplhala na 200.000,- Kč. Jednotlivě: Beton 100.000,- tamis Kč Materiál (šalovací tvárnice, železa, tamis kari sítě, zemění) 40.000,- Kč Zemní práce + vykládka materiálu bagrem 7.000,- Kč Práce + materiál odpady 1.500,- Kč Práce zednická firma 50.000,- Kč
Tipy, kde můžete ušetřit: tamis beton na základové pasy si můžete míchat sami (nejlépe ve 2-3 lidech) - ideálním pomocníkem Vám

No comments:

Post a Comment