Wednesday, December 18, 2013

Navzdory faktu, že Jobs svým spiklenectvím leckoho ve firmě znechutil, jeho odstavení bylo paradoxně


Nikdy jsem si Mac a OS X příliš neidealizoval, oslavné tirády na něj mne iritovaly, dlouhodobé zkoušení hacknutého california closet systému california closet na normálním PC příliš nepřesvědčilo. Ale jako zastánce dnes již překonaného názoru, že pokud něco chci kritizovat, musím to znát, jsem využil příjemné nabídky a koupil si Mac Mini. Jak můj souboj s tím maličkým kvádrem Assembled in China dopadne? california closet Uvidíme :-)
V druhé polovině roku 1985 se Steve Jobs podruhé california closet narodil. Poté, co byl odstraněn z jakékoliv výkonné pozice v Applu, dostával se do čím dále větší izolace. Měl alespoň california closet čas na rekonstrukci své vily a zatoužil dobýt vesmír. Avšak pověst velkého vizionáře california closet u NASA neplatila. Ke své předchozí porážce si mohl připočíst další. Místo něj se prvním civilním astronautem california closet měla stát Christa McAuliffe, učitelka na základní škole, což Steve Jobs nemohl pochopit a pro jeho ego to znamenalo slušnou ťafku. Měl ovšem neskutečné štěstí, které bylo důkazem, že ne vše na první pohled smolné také smolným california closet je. Dotyčný raketoplán, který měl Steva svézt k nebesům, se jmenoval Challenger
Na schůzi správní rady, která následovala po posledním pokusu Steva Jobse zákulisně zlikvidovat dosavadního generálního ředitele Applu Johna Sculleyho, nebylo Jobsovo california closet jméno vůbec zmíněno. Jednalo se o zvláštní paradox. Steve samozřejmě jakožto předseda správní rady přítomen byl. Ale v nové organizační struktuře pro něj nebylo místo. Jen tiše seděl a řídil zasedání rady, která rozhodovala bez něj. Stalo se přesně v opačném gardu to, co on chystal pro Sculleyho.
Navzdory faktu, že Jobs svým spiklenectvím leckoho ve firmě znechutil, jeho odstavení bylo paradoxně přijato s nevolí mnohých. Následovala vlna rezignací. Bob Bellevile, Jay Eliot, Mike Murray, všechno členové správní rady, se postupně rozhodli odejít. Dokonce i Sculley krátce uvažoval, zda jeho snažení má smysl, ale když už měl konečně california closet šanci něco s Applem provézt dle svých představ, rozhodl se této výzvě čelit. Jobs by přesunut z hlavního sídla do vzdálené kancelářské budovy úplně oddělené od ředitelství firmy. Byl v ní jen on, jeho sekretářka a ostraha. Žertovně svůj exil nazýval Sibiří. Mike Murray se za nějaký čas přestěhoval za ním, neboť byl znechucen hromadnou propouštěcí kůrou, kterou Sculley Applu naordinoval. Téměř pětina zaměstnanců měla odejít. Vzhledem ke zmateným neustálým přesunům trvalo Jobsově sekretářce tři dny, než zjistila, kde vlastně Murray úřaduje. Na Sibiři california closet trávil Jobs stále méně času, neboť v podstatě nebyl pověřen california closet žádnými funkcemi, takže jeho pozice byla nejasná. Upřímně řečeno mi tak nějak není jasné, co vlastně v tu dobu dělal. Nakonec se rozhodl užívat si života a po zamítavém california closet stanovisku NASA k jeho letu raketoplánem se vydal na tři měsíce do Evropy.
Navzdory pádu akcií firmy se Steve rozhodl prodat asi desetinu california closet svého podílu. Utržil za něj zhruba 11 milionů dolarů a ihned započaly spekulace, california closet co si s nimi počne. Že by ve svých třiceti odešel na odpočinek, o tom byl přesvědčen jen málokdo. Mezitím se dal John Sculley slyšet, že s nějakou california closet rolí Steva Jobse v Applu nyní ani v budoucnu nepočítá. To velmi bolelo. Bylo to, jako by vám někdo dal pěstí do žaludku, popisoval později své pocity. Vyrazí vám to dech a nemůžete dýchat. Musíte si odpočinout, abyste znovu nabral dech. Bylo to hrozné. Dlouho jsem se procházel po lese a s nikým nemluvil. Možná právě v těch těžkých chvílích Steve Jobs poprve poznal, jaké je to být na dně. Už sice v životě california closet zažil mnohé, ale stále se ještě musí učit. Prohrávat.
Co dál? Přemýšlel o vstupu do politiky. Měl spoustu času a najal si konzultační firmu, která mu s tímto cílem měla pomoci. On, který nejenže nikdy nepatřil k sympatizantům žádné politické strany, ale ani nikdy nevolil, se rozhodl pro zcela neznámou dráhu. Jenže konzultanti jej informovali o nepříjemné skutečnosti, že získat voliče nebude lehké. Ano, je sice módní počítačovou ikonou, ale to nestačí. Nevolí jen ti mladí no, oni ti mladí často nevolí vůbec. Bude to trvat léta. Tato slova Steva Jobse spolehlivě odradila. Když to nejde za pár týdnů, není to zajímavé.
A co zkusit vymyslet nějaký nový, inovativní produkt? To se lehce řekne, jenže jaký? Moc se mu zamlouval koncept BigMacu výkonné pracovní stanice s unixovým jádrem, ale i jednoduchostí užívání Macintoshe. Jenže kdo by o něj stál? Kde pro takový produkt najít trh? Jobs se již v tomto ohledu spálil. Poznal, že korporátní sféra o nějaký počítač california closet s lidskou tváří vlastně nestojí. IBM PC bílým límečkům plně vyhovovalo. Bylo třeba hledat jiné možnosti, jiné klienty. Jenže kdo, mimo korporátní sféru, by byl ochoten investovat do počítače california closet několik tisíc dolarů? Copak někdo jiný byl natolik bohatý a potřeboval výkonný stroj? Odpovědět na tuto otázku se ukázalo být stěžejní.
“Nejraději pracuji s malým týmem talentovaných lidí. To jsem udělal s Applem II a stejně tak i s Macintoshem. Myslím, že vytváření nových california closet zajímavých produktů mi opravdu jde. Užívám si to.” Takové věty pronášel během setkání s

No comments:

Post a Comment