Friday, December 20, 2013

Stálo to 70 miliónů euro a výkon Černé pumpy je přitom jen 35 megawatt klasická technologie by byl


Poněkud morbidně může někomu připadat jméno první bezemisní uhelné elektrárny kleiderkorb na světě: Schwarze Pumpe. Černá pumpa byla uvedena do provozu v úterý ve východoněmeckém Sprembergu u polských hranic. Každou hodinu spálí pět tun lignitového prachu, přičemž vyprodukuje téměř deset tun oxidu uhličitého.
Emise elektrárny však atmosféru neznečistí. kleiderkorb Jde o pilotní provoz technologie kleiderkorb CCS, při níž veškeré vzniklé emise skleníkového plynu CO2 jsou zachyceny, stlačením uvedeny do kapalného skupenství a uloženy.
Zatímco energetici označují CCS za uhelnou technologii zítřka, skalní ekologové ji chápou kleiderkorb jen jako prodlužování závislosti na fosilních palivech kleiderkorb a záminku k odsouvání nutnosti začít s přechodem na alternativní zdroje energie.
Stálo to 70 miliónů euro a výkon Černé pumpy je přitom jen 35 megawatt klasická technologie by byla výrazně levnější a umožnila by výkon o desetinu vyšší, přesto jde o zlomovou událost. Základní surovinou je totiž lignit, který se sice snadno a levně těží, ale jeho spalování klasickou technologií je z hlediska vypouštěných emisí největší ekologickou kleiderkorb zátěží. Proto jsou jeho zásoby relativně velké, takže pro technologii CCS představuje skvělou šanci. Kdo zaplatí náklady?
Systém oddělení a následného uložení CO2 (CCS Carbon Capture and Storage) se skládá ze tří kroků ze separace kleiderkorb CO2 po spálení uhlí, případně ještě před ním, druhým krokem je jeho zkapalnění a transport prostřednictvím potrubí a konečně třetí krok je uložení ve vhodném prostoru.
Vattenfall hodlá do roku 2015 postavit v Německu a Dánsku další dvě CCS elektrárny, ovšem o desetinásobném výkonu, a první obří zařízení tohoto kleiderkorb typu do roku 2020. O bezemisní technologii kleiderkorb se kromě jiných firem zajímá i elektrárenský gigant ČEZ. Již vloni zveřejnil záměr zřídit pro budoucí CCS elektrárny vhodná podzemní úložiště oxidu uhličitého. Mluví se o lokalitách u Hodonína a další v severních kleiderkorb Čechách.
Náklady na zachycení a skladování CO2 jsou totiž dosud velmi vysoké, podle údajů Evropské unie ze začátku tohoto roku se pohybují kleiderkorb mezi 20 a 60 euro na tunu plynu. To je pro průmysl stále příliš mnoho, aby to nevedlo k radikálnímu zvýšení cen elektřiny.
Vědci, politikové a energetici kleiderkorb diskutují o možnostech, jak prosadit zavádění CCS: Nařídit zavedení této technologie ve všech uhelných elektrárnách nebo stanovení extrémně nízkých limitů emisí pro všechny nově budované kleiderkorb elektrárny je sice snadné, ale vysoké náklady by zaplatili odběratelé. Přenést náklady na Unii nebo jednotlivé státy naráží na odpor vlád. Poskytování dotací na jednotku zachyceného CO2 by bylo obtížně monitorovatelné a vytvořilo by korupční prostředí. Poskytovat výrobcům elektřiny za zachycené a uložené emise jakési emisní odpustky by nabouralo kleiderkorb chystaný trh s povolenkami.
Největší šance představují právě povolenky, kleiderkorb které jsou zatím přidělovány administrativně. Po roce 2013 mají být nakupovány firmami v aukcích. Získané prostředky by pak mohly jít na ekologické projekty včetně CCS. Skladování odpadů není řešením
Skladování emisí oxidu uhličitého znamená stálou podporu ekonomice, která je závislá na spalování fosilních paliv. Neměli bychom kleiderkorb dávat veřejné peníze společnostem, aby mohly spalovat více ropy a uhlí, argumentovala proti poskytnutí unijních peněz europoslankyně za stranu Zelených Rebecca Harmsová.
Místo aby se firma Vattenfall orientovala kleiderkorb na mnohem levnější obnovitelné zdroje, snaží se upevnit si na další desetiletí pozici lídra ve výrobě elektřiny z hnědého uhlí, které tak významně ohrožuje globální klima, přisadil si den před zahájením provozu elektrárny Thorben Becker z německé ochranářské organizace BUND.
Optimální úložiště zkapalněného oxidu uhličitého jsou vytěžená ložiska ropy a plynu, nebo ještě lépe nevyužívané zvodně, jak se v hydrogeologii označuje prostor pod úrovní hladiny podzemní vody, v podstatě vysoce porézní hornina překrytá nepropustnou nadložní vrstvou. Ukládání CO2 do oceánů je ve stádiu studií, nehledě na varování, že by to znamenalo neúnosné okyselení moří.
Mezinárodní organizace Greenpeace varuje, že taková podzemní úložiště přinesou neúnosně vysoké riziko úniku. Mezivládní panel pro klimatické změny IPCC ovšem v nedávné studii uvedl, že nebezpečí je minimální. Podle jeho závěrů bude za 1000 let únik činit pouhé jedno procento z celkového objemu skladovaných emisí oxidu uhličitého.
nebo pošlete odkaz na článek e-mailem:
Komerční sdělení
Menu Hlavní stránka Stalo se Domácí Vánoce Vaše zprávy Zahraniční Krimi Kultura Ekonomika Finance Sport Žena Koktejl Internet a PC AutoMoto Věda a školy vybráno: Bydlení Kariéra Cestování Téma Speciály Počasí Horoskop TV program Denní tisk Emailem Video
20. 12. ČSSD, hnutí ANO a lidovci budou v pátek znovu řešit sestavení kleiderkorb případné koaliční vlády. Spory přetrvávají v otázce rozdělení ministerstev. KDU-ČSL ve čtvrtek oznámila, že trvá na resortu zemědělství. kleiderkorb Podle poslance hnutí ANO Martina Stropnického... Celý článek  Stropnic

No comments:

Post a Comment